« Tillbaka till nyheter

Agilitytävling Tånga hed

Den 14-16/2 har vi agilitytävling i Tånga hed.

Anmäl er här som funktionär: https://docs.google.com/spreadsheets/d/10k1F_G07zFAy0CbTliHBfKDkM824nTW162AimldkPTs/edit?usp=sharing Vet ni inte hur man fyller i mail hej@hundspektra.se

Vi söker fler funktionär: All hjälp uppskattas, och det finns flera uppgifter som inte är så svåra. (kan ni läsa om nedan)

Hinderfixare: Hinderfixare hjälper till med att sätta upp hoppbommar och rätta till tunnlar och andra hinder som flyttar på sig. Två till fyra hinderfixare brukar behövas. Domaren instruerar hinderfixarna om deras uppgifter och när en tunnel eller ett rivet hinder skall rättas till.

Inropare: Inroparen har en mycket viktig roll då denne ser till att tävlingen flyter genom att hålla reda på de tävlande ekipagen vid starten. En god kännedom om raser och ekipage är en fördel. Inroparen kontrollerar och ser till att de tävlande finns i närheten en bit framåt i startlistan, efterlyser saknade ekipage via speakern, tar emot sena strykningar och handlägger eventuellt byten av startnummer. Inroparen meddelar kontinuerligt ändringar i startlistan till sekretariatet. Inroparen har fått delegerat ansvar från tävlingsledaren att bevilja flytt av start. Det brukar dock anses som osportsligt om en tävlande med flera hundar byter inbördes ordning mellan sina egna hundar.

Tidtagare: En manuell tidtagare tar hundens tid med ett tidtagarur samt meddelar tiden till sekretariatet. När elektronisk tidtagning används är tidtagaren en backup men det är viktigt att tidtagaren inte nollställer uret innan en tid är registrerad av sekretariatet. Om elektronisk tidtagning saknas behövs två tidtagare varav den ene är ordinarie och den andre är reserv. Startlinjen ska vara placerad så nära före första hindret som är praktiskt möjligt. Startlinjen går mellan tidtagningens båda delar vid starten och sträcker sig åt bägge håll ända till bangränsen. Tiden skall starta när hunden passerar den tänkta startlinjen även om den inte hoppar första hindret och stoppas först när hunden passerat det sista hindret. Domaren brukar informera om hur denne vill ha det.

Speaker: Speakern ska informera tävlande och publik om vilket ekipage (inklusive startnummer) som är på banan och om ekipagets tid och antal fel. Speakern ska också efterlysa ekipage till start, informera om ställningen i loppet samt om möjlighet och behov finns om annat, t ex regler mm. Speakern får dock inte störa, hjälpa den tävlande eller döma åt domaren.

Dataskrivare: Dataskrivaren skriver in resultaten i SAgiK Tävling. När klassen är slut kontrolleras samtliga resultat mot den manuellt skrivna listan. Tryck därefter på avsluta klass.

Manuell skrivare Den manuella skrivaren noterar resultaten manuellt på utskrivna startlistor. När tekniken krånglar kan tävlingen ändå fortsätta då dessa manuella listor är de som gäller. Tid, fel och sammanlagt antal fel noteras. Fem fel skrivs med 5 eller med ett streck för varje fel, vägran med V.

Öga Ögats uppgift är att förmedla domarens bedömning till skrivarna och ska inte ha någon annan uppgift än just denna. Ögat är väldigt viktigt för att det ska bli rätt resultat för ekipaget som är inne på banan och behöver därför koncentrera sig på enbart denna uppgift. Det görs genom att ögat tydligt uttalar fem fel, vägran respektive diskad så att dataskrivare och manuell skrivare kan notera det.

Koppelbärare: Bär kopplet från start till mål hindret.

Maila in här: hej@hundspektra.se för att anmäla er som funktinär. Skriv även vilken dag och mellan vilka tider ni kan va med. Gärna även vilken uppgift ni önskar.