Nosework

Nosework är den nya sporten som växer explosionsartat i hundvärlden. Genom att leta efter eukalyptus, lagerblad och lavendel i olika miljöer så stärker vi hundarnas självförtroende och ger dem ett mycket tillfredsställande arbete.

Nosework är till för alla hundar och ägare, oavsett ras, storlek, ålder eller rörlighet. Det är enkelt att träna själv hemma vilket gör sporten till ett utmärkt sätt för hunden att göra av med överskottsenergi. Det finns få saker som gör en hund så trött och nöjd som att få jobba med näsan!

Eftersom nosjobbet ger ökat självförtroende och mer självständighet är detta en särskilt bra aktivering för osäkra hundar!

Testa på Nosework

Nosework prova på – 1,15 h, max 6  pris: 200kr

Är du nyfiken på den nya innesporten nosework? Ta med dig vovven och gör några sök under handledning av instruktör/tävlingsdomare Sara Lahti. Även om du (mot förmodan) inte skulle bli noseworkbiten så får du med dig roliga sökövningar att göra hemma :)

Hundar i alla åldrar är välkomna (från valp till grånos) oavsett förkunskaper!

Kurser

Nosework Eukalyptus 1 (nybörjare)

– 5 x 1,5 h max 7  Pris 1650 kr inkl material

Vi börjar lära hundarna att använda näsan och våga jobba på egen tass i olika miljöer. Vi introducerar eukalyptus och tränar hundarnas förmåga att känna igen och nosa rätt på doften. Fokus läggs på behållar- och inomhussök, men framför allt på att bygga motivation och självständighet i söket!

Kommande datum: 

Nosework Eukalyptus 2

5 x 1,5 h max 7  pris: 1550 kr

Här bygger vi på träningen från nybörjarkursen genom att testa på utomhus- och fordonssök. Vi jobbar vidare med fler blindsök där du som ägare verkligen måste lära dig att lita på din hund! Vi kikar på hur ett doftprov går till och hur du kan lägga upp träningen inför det, och så testar vi på tävlingslika sök.

Kommande datum: 

Nosework Eukalyptus 3

5 x 1,5 h max 7   pris: 1550 kr

Nu börjar vi röra oss ut i fler spännande miljöer, vi testar att göra sök i stan och i skogen samt lägger in mängdträning för fordon. Vi jobbar med flera gömmor och gör övningar för att få hunden att stanna vid gömman. Dessutom fortsätter vi såklart träningen i att läsa hund!

Nosework Eukalyptus 4 (tävlingsförberedande) 

Här ökar vi på svårigheterna och tittar mer på detaljer som gör er redo för tävling! Första tillfället träffas vi utan hund för att gå igenom regelverket, resterande träffar nördar vi ner oss i praktisk träning! Du får öva på att lägga upp planer för dina sök i olika områden och på att strukturera upp arbetet i grov- och finsök.

Vi testar olika varianter av störningsträning och svårare gömmor.

Datum:

Nosework Coachgrupp – 5 tillfällen x 1,45 h 

Nu erbjuder Hundspektra en coachgrupp för er som vill komma längre i er noseworkträning. Vi siktar på tävling och på att slipa detaljerna som ger diplom 😊.
Instruktör: Sara Lathi

Mycket av träningen kommer vara individuell och som deltagare har du stor möjlighet att påverka träffarnas innehåll.

Datum:

Till alla aktuella kurser

Öppna träningar & special tillfällen

Helgkurs:


Tema träff

Under dessa träningsträffar kommer vi ställa i ordning sökområden och övningar anpassade efter er som anmäler er. Instruktör och tävlingsdomare Sara Lahti kommer finnas tillgänglig för tips och feedback.

Det är lämpligt att du gått Nosework Eukalyptus 1 och 2, eller motsvarande (alltså gjort sök i alla moment: inne, ute, behållare och fordon).


Nosework träningsträff  – Färdiga sök

NW1

Under dessa träningskvällar kommer det finnas sex färdiga sökområden där ni får feedback från instruktör och tävlingsdomare Sara Lahti på minst två av dem. Det är lämpligt att du gått Nosework Eukalyptus 1 och 2, eller motsvarande (alltså gjort sök i alla moment: inne, ute, behållare och fordon).

Här gör vi områden anpassade efter dig som har genomgått minst en nybörjarkurs i nosework. Det blir alltså eukalyptus och en gömma per område, men återigen så går det att anpassa efter de ekipage som anmäler sig.

NW2 

Under denna träningsträff kommer det finnas fyra färdiga sökområden där ni får feedback från instruktör och tävlingsdomare Sara Lahti på samtliga sök.
Här kör vi lite svårare gömmor anpassade för er som har tävlat några gånger. Gömmorna kommer läggas enligt regelverket för NW2, alltså upp till 2 gömmor i ett område. Gömmorna kan sitta upp till 1,80 och lagerblad kan förekomma. Du får välja själv om du vill köra helt tävlingsmässiga sök eller om du vill ha coachning under söket.

Föreläsning: Utveckla din noseworkträning

Så din hund kan eukalyptus, men nu då? Kom på föreläsning för Sara Lahti, officiell tävlingsdomare och SNWK-certifierad instruktör för tips på hur du kan utveckla träningen för din noseworkhund.

Vi pratar om doftteori, hur fungerar egentligen doft och doftspridning? Hur vet du vad som är svårt för hunden? Du kommer också få tips på hur du kan sätta varierande gömmor och vad du bör tänka på när du planerar dina sökområden.


Träningstävlingar & Special Tävlingar

25/9 – Officell NW1 Tävling i samtliga moment; Prästnosen

Doftprov

Är du redo för att ge dig ut och tävla? Hundspektra tillsammans med SNWK välkomnar er på officiellt doftprov i alla tre dofterna: eukalyptus, lagerblad och lavendel.